Yozgat Sürmelisi




Eylül 06, 2008, 10:54:20 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

CamelPark SEO tools - Google PageRank
 
Ana Sayfa Yardım Giriş Yap Kayıt G.Tag Etiket




Konu Bilgileri Kısayollar
Konu Başlığı Yozgat Sürmelisi
Cevaplar 0
Sonraki Sonraki Konu
Görüntüleyenler0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntülenme 169
Önceki Önceki Konu

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Nisan 03, 2008, 11:45:51 ÖS
PΛЯΛDIƧΣ




*


Üye No : 2583

Yaş : 20

Cinsiyet : Bayan

Nerden : ~~SaKaRyA~~

Konu  :
782

Mesaj : 4715

Prestij : 1583
Offline
« : Nisan 03, 2008, 11:45:51 ÖS »

Yozgat Sürmelisi


Yozgat şehri 1760 yılı başlarında Bozok Yaylasının, yeşillik, etrafıormanlarla çevrili içinde binbir çeşit kuşun ötüştüğü bir sahadakurulurken; Yozgat halkı o zaman yarı göçebe ve sürülerini besleyerekhayvancılıkla uğraşır, hayatlarını bu yoldan sağlarlardı.

Bozok yaylasında otlayan bu sürülerin birini de Sürmeli Bey adında birTürkmen Yörüğü otlatırdı. Halk tarafından sevilen bu yanık sesli halkozanı elinde kavalı, sırtında sazı Yozgat'tan Akdağmadeni'ne uzananormanların içinde sürüsünün içinde dolaşırdı. Bazen bir çamın dibinerastlanır. Sazının tellerini konuşturur bazen bir derenin kenarındakavalını çalar, aşık olduğu gönlünün sevgilisini düşünürdü.

O sevgili ki güzelliği Bozok yayla'sına yayılmış, ahu gözlü, sürmelikaşlı, ayyüzlü bir dilberdi. Babası bir Türkmen beyi idi ve çok sertbir adamdı. Sürmeli Bey, ailesini salarak, babasından sevdiğiniistetir, mağrur adam, kızını bir çobana vermeye yanaşmaz. Araya beyler,ağalar girer ama boşuna, bir türlü gönlü olmaz kızın babasının ve ikisevgili birleşemezler.

Üzüntüsünden sürüsünü bırakan Sürmeli Bey alır sazını eline beş çamlarmevkiinde kendine bir dergah kurar. Aşkını, yanık türküleriyle dağlaraağaçlara anlatır. Küser otağına, obasına ve Akdağlar'a kadar uzanançamların arkasında onu bir daha gören olmaz. Dertli kavalına üflediğ,işli sazına söylettiği nameler kalır geriye. O gün bu gündür dillerdeyankılanır Sürmeli Bey'in türküleri.



SÜRMELİ KIZIN ÖYKÜSÜ

Sürmeli Yozgat'ta yaşanmış Türk Halk Edebiyatının en güzelörneklerinden birisidir. Yozgat Sürmelilerinin ortaya çıkışı 19. yy.sonlarında İkinci Cihan Harbinin sona erdiği dönemdir. Hepsi 96beyittir.

Sürmeli güzel gözlü sevgiliye bir hitaptır. Eskiden genç kızlardışarıya çıkarken gözlerine sürme çekerlerdi ve gözleri daha alımlıolurdu. Bol feracelerinin içinde sadece gözleri görünürdü kızların.

Yozgat Sürmelileri yaşanmış öykülerin getirdiği birer sevda, hattakarasevda türküleridir. Bu bir anlık sürmeli gözlere bakış, yüreklerdebüyük aşklara kara sevdalara başlanmış olur kor düşen yürekler sessizsessiz yanar, ateşini genişletir ve ağızlardan sürmelinin sözleriolarak dökülür. Söylenen sözlerde acı vardır, hasret vardır, gurbetvardır. Sürmelileri dinlerken bu kadar duygulanmamızın sebebi busürmeli öykülerinde yakaladığımız duyguların kendimizde de bir yeri,bir acısının olmasındandır. Kısaca kendi aşklarımızı, hasretimizibuluruz Yozgat Sürmelilerinde.

Sürmeli Beyin en tanınmış türküsü ;

      Of ooof !
      Yozgat seni delik delik anam delerim
      Kalbur olur toprağını anam elerim
      Vay vay anam sürmelim

      Eğer sürmelini yitirirsen anam
      Koyun olur peşin sıra melerim
      Vay vay anam sürmelim

      Of oof ! Çamlığın ardında bir yuva yaptım
      Yuvamın içinde sürü otlattım
      Ben sürmelimi gurbete attım
      Vay vay anam sürmelim

Yozgat türkülerinde hasret, sevda ve hepsinden daha çok yayla ve yaylaile ilgili konular işlenmiştir. Yozgat’ı en iyi anlatan “Türkü YozgatSürmelisi”dir. Sürmeli Türküsünden bir dörtlük şöyledir.

     Dersini almış da ediyor ezber
     Sürmeli gözlerin sürmeyi neyler
     Bu dert beni iflah etmez del eyler
     Benim dert çekmeye dermanım mı var
Logged

...İnadına Gülümse Her Yeni Doğan Güne...

Konuksever Moderatör
Tavsiye Elemanı
*
Mesajlar: 23276


View Profile
Re: Yozgat Sürmelisi
« Posted on: Eylül 06, 2008, 10:54:20 ÖS »

 
      uyari
Merhaba ziyaretçi.Sitemizin diğer bölümlerinde bulunan program, msn, sohbet, resim, video vs. arşivi için üye olmanızı öneririm.Binlerce üye ile sohbetde cabası..

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yozgat Sürmelisi oyunları, Yozgat Sürmelisi programı, Yozgat Sürmelisi oyunu indir, Yozgat Sürmelisi program yükle, Yozgat Sürmelisi download, Yozgat Sürmelisi hikayeleri, Yozgat Sürmelisi resimleri, Yozgat Sürmelisi haber, Yozgat Sürmelisi yükle, Yozgat Sürmelisi videosu, Yozgat Sürmelisi msn eklentisi, şarkı sözleri
Logged
 Konuya bakanlar
  0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
||| GoogleTagged |||

 
Gitmek istediğiniz yer:  

Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Y.Yozgat-Erzurum: 1-2 Diğer Klüpler TaRıK_aZiZ 0 75 Son Mesaj Ağustos 09, 2007, 04:42:51 ÖÖ
Gönderen: TaRıK_aZiZ
-=| TopLisT |=-
Genel
Zirve100
YASAL UYARI

TURKeyif.com kullanıcıları ve üyeleri, üçüncü kişilerin telif hakkı sahibi bulunduğu her türlü fikri eser, fotoğraf, resim vb. materyal ve ürünleri kullanamazlar. TURKeyif.com kullanıcı ve üyelerinin, üçüncü kişilerin telif hakkı sahibi olduğu yazı, resim vb. ürünleri kullanması durumunda, her türlü hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Söz konusu haksız kullanım nedeniyle TURKeyif.com un hiçbir hukuki sorumluluğunu bulunmamakta olup, haksız kullanım nedeniyle TURKeyif.com un üçüncü kişilere ödemek zorunda kalabileceği her türlü tazminat ve/veya adli/idari para cezaları TURKeyif.com kullanıcılarına rücu edilecektir.

| Anasayfa | Urllist | Sitemap | iMode | Archive | XML | Rss | Wap | Wap2 |



MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!